Gastronomia a projekty

Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się całkowicie innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. Często chodzi tutaj głównie o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.

Przede wszystkim rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, aby możliwe było umyć się jednocześnie wręcz kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma również funkcję autoklawu, czyli pozwala na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w przypadku usług gastronomicznych jest wciąż kwestią dość problemową, dlatego że w bardzo wielu przypadkach, pomimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, niestety lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego oczekiwania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle innowacyjne, aby możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i równocześnie aby jakość oferowanych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu bez wątpienia nie jak ma się do obietnice odpowiedniego poziomu BHP, lecz musimy pamiętać o tym, że w wielu przypadkach należycie zaprojektowany lokal daje możliwość na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że wykorzystywanie z nich będzie na tyle łatwe, iż nikt nie będzie rezygnował z ich użycia. W odpowiednio wytworzony miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i równocześnie gwarantować zyskanie adekwatnego efektu.

Warto zobaczyć: stalgast.